loading...

Know-How / 5 tipů pro lídra dnešní doby

Umělá inteligence a automatizace mění způsob, jakým pracují znalostní pracovníci. Jak být v této nové situaci úspěšným lídrem a zachovat si empatii a lidskost?

 

Být lídrem není jednoduché

 

Bez ohledu na to, zda se snažíte tlačit věci vpřed nebo dávat lidem prostor, věci často nepostupují tak, jak by měly. Jenom na málo lidí okolo se můžete skutečně spolehnout. Stále bojujete s pasivitou a nízkou motivací. Vaše projekty se kvůli tomu zpožďují a vy musíte pořád řešit problémy. A to stojí váš vzácný čas.

 

Řešení však existuje!

Popíšu vám svůj příběh a dozvíte se, jak lze věci zásadně zlepšit.

Mohlo by se zdát, že inspirovat lídra něčím novým není možné. K dispozici je nepřeberné množství rad co dělat, jak se chovat a čemu se vyhnout. Zmínil bych alespoň “10 Rockefellerových návyků” a “7 návyků vůdčích osobností pro úspěšný a harmonický život” Stephena R. Coveyho. 

Jejich základem je:

  • proaktivita,
  • práce s prioritami, 
  • rozhodování na základě faktů, 
  • pravidelný rytmus práce 
  • a nutnost neustálého zdokonalování a učení se.  

Jenom v oblasti motivace a produktivity pak můžeme stát na zádech mnoha dalších velikánů. 

 

Tip: Přehled těch, kteří mě nejvíce oslovili, jsem pro vás sepsal v článku S firmou je to jako s lodí. Bez znalé a motivované posádky půjde ke dnu.   

 

Otázka spravedlivého oceňování 

Avšak je tu jedna věc, se kterou se musíme vypořádat. Je to otázka spravedlivého oceňování a odměňování znalostních pracovníků po nástupu umělé inteligence.

Propojení umělé inteligence s automatizací totiž umožňuje, aby jeden skutečně schopný člověk nahradil práci deseti jiných. Odměňování čistě za hodinu práce je pro takového člověka naprosto nespravedlivé. 

Jak může být motivován ke zlepšování, když je odměněn jen dalšími úkoly a projekty? Najímání externisty pouze za člověkodny práce rovněž doslova přes noc zastaralo. Buď ten člověk nepoužívá nové postupy a je zoufale neproduktivní, nebo je už používá a svou práci má tak hotovou za zlomek času.
 

Warren Buffett kdysi řekl: 
"Musí existovat nějaký zvrácený lidský rys dělat si snadné věci složitými." 

A Josef Hajkr dodává:
"V době umělé inteligence nedává smysl odměňovat 
znalostní pracovníky pouze za hodinu práce."

 

Jak to lze dělat jinak a lépe? 

V roce 2014 jsme u nás v SHINE zcela změnili způsob, jak jsou naši lidé odměňováni za práci na projektech. Od odměňování postaveného na množství spotřebovaného času jsme přešli na agilní samořízení

 

To je u nás postaveno na unikáním kreditním systému.

 

Zásadní inovací je to, že odměna není dána množstvím času, ale tím, zda vznikly použitelné výsledky. Co je a není použitelný výsledek, to si u nás  společně schvalují členové týmu na pravidelných týdenních poradách.  

 

Tip: 3 tajemství, na kterých je náš kreditní způsob postaven, si můžete ve větším detailu přečíst v článku Vylovte si svou odměnu

 

 

Použijte Motivační eso

Našemu kreditnímu systému říkáme MOTIV-ACE (Motivační eso). Zásadně jsme tak zjednodušili náš způsob spolupráce a zpětných vazeb

Díky opakovaným zpětným vazbám poznáme, kdo táhne a kdo se pouze veze. 

 

Tip: Náš recept, jak pracovat se zpětnými vazbami, jsem popsal v článku Jak zjednodušit práci a rychle inovovat

 

Díky MOTIV-ACE umíme spravedlivě rozdělovat bonusy za projektovou práci. Navíc jsme ale zjistili, že lidé skutečně milují to, když je někdo také opakovaně pochválí a ocení. 
Když v roce 2020 nastal COVID, využili jsme našeho osvědčeného kreditního systému na vyřešení krizové situace. Přišli jsme s konceptem tzv. “Dynamické akcie”. 

Princip je v tom, že část výnosů inovací jsme začali rozdělovat na základě kreditů, které si vývojový tým při vývoji inovace nashromáždil. Nemuseli jsme tedy vyplácet peníze dopředu v situaci, kdy ještě nebylo jasné, zda bude inovace úspěšná a kdy jsme ty peníze ani neměli. 

Tím, že naši lidé mají přímý podíl na úspěšných inovacích, začali mnohem více spolupracovat na tom, aby inovace skutečně úspěšné byly. 

 

Tip: Celý příběh si můžete přečíst v článku Jak jsme využili MOTIV-ACE® pro motivaci lidí a firem zasažených COVID19

 

 

Sbohem, milé soutěžení!

Výsledkem bylo, že jsme krizovou situaci kolem COVIDu vyřešili bez grantů, dotací a zadlužení. Naučili jsme naše lidí spolupodílet se na výsledku.

Dnes tak dokážeme vyplácet jak bonusy za fakturovatelné činnosti (projekty) lidem, kteří na těchto projektech pracují, tak i úspěšným inovátorům za jejich inovace. 

 

Potlačili jsme nezdravé soupeření 
a nastavili prostředí transparentnosti a spolupráce. 

 

Protože lidem nevadí, když někdo bere větší odměny než někdo jiný za předpokladu, že dobře chápe mechanismus, jak odměna vznikla, a mohl se na hodnocení sám podílet. 

Skvělé vylepšení našeho systému nastalo i díky lepšímu sebepoznání členů týmu pomocí typologie Talentová dynamika (Talent Dynamics). To byl poslední střípek na cestě k flow v rámci týmu. 

 

Tip: Ve flow, jak všichni víme, jsme zhruba 5x produktivnější. Více už v tomto článku: Flow - stav, ve kterém chcete být

 

 

Vítězí inovace a kreativní myšlení 

V době umělé inteligence a automatizace musíte mít odvahu odmítnout obecně platné postupy a hledat rychle nové, kreativní řešení.

 

Tady je seznam 5 věcí, které se nejvíce osvědčily v roli lídra právě mně:

  1. Sebepoznání a využití mých vrozených vlastností pomocí testů jako Talent Dynamics a delegování úkolů podle typologie. Kromě již odkazovaného článku o flow si můžete pustit i můj podcast Jediný způsob, jak dosáhnout motivace týmu, je to, aby lidé dělali věci, které je baví

    Tip: S typologií Talent Dynamics se můžete zdarma seznámit pomocí Genius testu pro řízení projektů. K dispozici je pak i placená verze mnohem podrobnějšího testu se skvělým reportem.
  2. Spánek a odpočinek jsou zásadně důležité pro energii a kreativitu. Spím 8 hodin denně, podrobnosti jsou v článku Nesnesitelná lehkost snění.
     
  3. Využívání online a digitálních dovedností pro šetření času. Konkrétní postupy a zkušenosti, díky kterým šetřím 15 hodin času týdně, jsou popsány v článku 317 km pěšky a další výhody přechodu do online.
     
  4. Vzdělávání sebe i svých kolegů a investice do nových technologií a znalostí. V krizových dobách je to nejlepší způsob, jak získat náskok. 
     
  5. Jít příkladem pro své kolegy a tým, a to nejen slovy, ale hlavně skutky. Viz podcast Aby někdo zažehnul změny, musí sám hořet.

 

Rozhodují “vaši lidé” 

I když jsou umělá inteligence a automatizace užitečné, bez skutečně kvalitních a motivovaných lidí se neobejdete

V roli lídra musíte jít příkladem, udržovat lidskost a empatii v rámci týmu i celé organizace a pamatovat si, že podobné technologie mohou mít snadno i vaši konkurenti. Technologie jsou dnes totiž snadno dostupné a levné, ale samy o sobě nestačí. To, co rozhoduje, jsou vaši lidé.

Pokud chcete získat jasné návody, k dispozici jsou online akademie Projektový lídr 5.0 a AgilnílLídr 5.0. Náš inovativní kreditní systém MOTIV-ACE (Motivační eso) pak můžete využít i vy. 

 

Další informace k samostudiu:

 

Buďme v kontaktu 

Autor: Josef HajkrSHINE Consulting