loading...

Know-How / Certifikace PMP - bude změna v akreditaci znamenat i zdražení přípravy?

Od 1.1.2021 zavede Project Management Institute - PMI® rozsáhlé změny v nejrozšířenější certifikaci PMP®. Dojde ke změnám jak v samotném obsahu zkoušky, tak způsobu testování. Změní se i celý proces přípravy k certifikaci. Certifikované přípravné kurzy, které Vám přinesou potřebné PDU (Professional Development Units) pro udržení certifikace, budou pravděpodobně od roku 2021 dražší.

Pro „projekťáky“ je oborová certifikace PMP® od Project Management Institute (PMI®) jedním z nejvíce respektovaných certifikátů v oboru projektového řízení.  Pro jeho získání je třeba splnit řadu podmínek a složit zkoušku. Získání certifikátu není úplně snadné ani levné. 

Organizace PMI® nyní oznámila vydání nové verze standardu PMBOK® Guide 7ed. a rozsáhlé změny v certifikaci s platností od konce roku 2020. Nová verze standardu PMBOK® Guide 7ed. již existuje v pracovní verzi pro odbornou komunitu a v posledním čtvrtletí 2020 bude zveřejněna všem. 

 

Co je již nyní jasné:

Standard má zcela přepracovanou strukturu. Agilní principy nyní tvoří cca 50% obsahu. Důraz je kladen nejen na základní principy, ale i na mnoho nástrojů a technik, které budou také předmětem samotné zkoušky. 

PMI® zároveň testuje nový formát zkoušky. Pravděpodobně opustí systém „autoškola“, kdy zkoušený vybírá jednu z 4 možných odpovědí a přejde na formát otevřených a situačních otázek a k nim možných způsobů řešení. Počítá se s tím, že i více různých přístupů může být hodnoceno jako správné. Tím se zkouška stává náročnější nejen pro rodilé mluvčí, ale zejména pro kandidáty, kteří nemají angličtinu jako svůj rodný jazyk.
Spolu s tím se blíží i zásadní změna v tom, jak budou vypadat akreditované vzdělávací kurzy a jaká bude jejich cena.

V PMI®  rozhodli, že certifikované tréninkové agentury ATP (Authorized Training Partner) dříve R.E.P (Registered Education Provider) musí používat k přípravě kandidátů na zkoušku PMP®  materiály výhradně od PMI®  a tyto jednotné materiály jim také poskytnout. Tímto se sjednotí rozsah i kvalita certifikovaných přípravných kurzů. Z našeho pohledu, jako dlouholetý člen programu R.E.P,  tuto iniciativu určitě vítáme. 

Reálný problém ale je, že PMI® mění zásadně i cenovou politiku. Nově je zeměkoule rozdělena do několika cenových pásem. Dle těchto pásem jsou stanoveny ceny ročních poplatků za akreditaci tréninkové agentury do programu “Authorized Training Partner” a cena materiálů pro účastníka kurzu, které musí povinně obdržet. Česká republika byla zařazena do nejdražšího cenového regionu USA/EMEA.

Fixní náklady - poplatky pro ATPs se tak zvýší o cca 300%. Pro trh velkosti ČR je taková cenová hladina podle našich dat nerealistická. Množství kandidátů prostě nestačí na to, aby byla kterákoliv z českých firem schopna platit roční poplatek a udržet konkurenceschopnou cenu vůči jiným certifikátům v projektovém řízení.  

SHINE Consulting je stále jediná firma sídlící v ČR, která je členem programu Registered Education Providers (R.E.P). Máme tedy dlouholeté zkušenosti s přípravo k certifikaci. Většina našich tréninků rovněž umožňuje získat i PDU pro udržení certifikátu.  Zpracovali jsme pro PMI® kalkulaci a společně s PMI® Czech Chapter jsme se pokusili dosáhnout přeřazení ČR do cenově méně náročného regionu. Bohužel zatím bezúspěšně.

Akreditovaný přípravný kurz bude tak schopen od roku 2021 poskytovat jedině nějaký silný mezinárodní subjekt. To v konečném důsledku znamená i to, že od 1.1.2021 porostou ceny přípravných kurzů. Pokud ovšem tento subjekt nebude ochoten trénovat v cenách, které jsou konkurenceschopné na našem trhu. 

Dalším důsledkem může být i to, že i povinné tréninkové hodiny (PDU), nutné k udržení certifikátu, budou poskytovat pouze tyto mezinárodní firmy v jejich cenách.

 

Shrňme si všechny změny:

  • Centralizací přípravy k certifikaci vznikne větší kvalitativní rozdíl mezi certifikovanými společnostmi - Authorized Training Partner (ATP) a ostatními firmami nabízející neautorizovaný přípravný trénink na certifikaci PMP®
  • Produkt nabízený certifikovanými agenturami bude v zásadě jednotný. V něčem je to výhodné - standardizovaná kvalita. Je zde ale i riziko komoditizace produktu.
  • Ceny certifikovaných přípravných kurzů na PMP® vzrostou na úroveň cen v USA ,či západní Evropě.
  • Ceny všech kurzů, které budou generovat PDU, porostou rovněž.
  • Je pravděpodobné, že se zásadně zvýší množství kurzů poskytovaných on-line.

 

Závěrem

Využijte posunutí termínu zavedení změny v PMP® zkouškách do 31.12.2020 (původně měla změna proběhnout již k 1.7.2020!) a složte zkoušku ještě letos. V roce 2021 bude zkouška složitější a samotná příprava výrazně dražší.

Využijte českých certifikovaných firem – Registered Education Providers (R.E.P). 

  • Jejich seznam najdete zde.
  • Vice informací o certifikaci naleznete zde.  

 
Přeji Vám hodně štěstí u zkoušek!

Tomáš Klein, PMP®