loading...

Know-How / Hlavně snadno a rychle!

Taky se vám stává, že vám někdo zadá úkol a doplní jej slovy: „Prosím rychle!“? Případně vás někdo požádá, jestli byste mu neporadil s vyřešením určité situace a k tomu doplní: „Víš, potřeboval bych nějaký nástroj a návod, jak na to. Ale hlavně ať se moc nenadřu a půjde to udělat rychle!“

Já se ve své profesi s různými variantami těchto situací setkávám docela často a vždy se mi špatně argumentovalo, že tento požadavek je mnohdy nesplnitelný. Proto mne velmi potěšila knížka Vzkvétání: Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody od Martina Seligmana ve které autor uvedl nádherný příklad, jak to v těchto situacích vlastně je.

Pokud chce někdo něco vytvořit, musí k tomu mít jednak dovednosti a pak musí samozřejmě věnovat čas práci na splnění úkolu. Situaci tedy lze vyjádřit jednoduchou rovnicí:

Užitečný výsledek = Dovednosti x Úsilí

Pokud má někdo velké dovednosti – je expert, pak se na splnění stejného úkolu nadře podstatně méně, než junior. Tomu obvykle stejný úkol trvá mnohem déle. Jinými slovy stejného výsledku dosáhnu s velkými dovednostmi a menším úsilím nebo menšími dovednostmi a velkým úsilím.

No, a pokud někdo po vás bude chtít rychle splnit úkol, na který nejste expert, můžete hezky vysvětlit, že to prostě nejde. Malé dovednosti a malé úsilí nemohou přece vytvořit velký výsledek! Malé číslo vynásobené malým číslem nikdy nedá velké číslo, to je přece jasné, ne?

Manažeři chtějí rychle splnit úkol, rychle zrealizovat projekt? A kde jsou dovednosti? Má je řešitelský tým? Pokud ano, je splněn základní předpoklad pro splnění takového přání. Pak už je to jen o organizaci času, aby mohli úkolu věnovat i nějaké soustředěné úsilí. Nebude-li soustředěné úsilí (třeba proto, že zároveň pracují na mnoha jiných úkolech), pak chybí kus naší rovnice a výsledek se nedostaví.

Já už tuhle rovnici použil v argumentaci vícekrát a vždy to zabralo. Použití rovnice nasměrovalo debatu smysluplným směrem. Buď k řešení dovedností – koho na úkol přiřadit, nebo k hledání času pro soustředěné úsilí. Zkuste to taky. Jsem přesvědčen, že vám tahle jednoduchá rovnice pomůže stejně, jako mně.

Poznámka pro ty, co úkoly zadávají.

Pokud potřebujete výkonný tým, pak vám tahle rovnice ukazuje, kam soustředit manažerskou pozornost. Úsilí můžete ovlivnit jen částečně. Vytvoříte časový prostor pro splnění úkolu. Co neovlivníte, je sebekázeň a vytrvalost těch, kterým úkol zadáte. Mají-li dostatečnou sebekázeň, pak čas využijí k plnění úkolu. Pokud je jejich sebekázeň špatná, pak v daném čase určitě budou dělat na věcech, které je baví mnohem více, nebo jim jdou snadněji. Obdobné je to s vytrvalostí. Kdo ji má, dokáže udržet pozornost i při řešení nepopulárního úkolu. Kdo ne, ten se brzy zasekne. Sledujte tedy sebekázeň a vytrvalost vašich podřízených. Ti, co je mají vysoké, si važte. Můžete jim dát i takový úkol, který je bude stát hodně úsilí. Díky sebekázni najdou potřebnou motivaci a díky vytrvalosti daný čas využijí efektivně.

Dovednosti můžete také ovlivňovat, ale to je vždy dlouhodobá záležitost. Expertem se přes noc nikdo nestane. Je tedy potřebné průběžně lidi vzdělávat. Zvlášť s nastupující digitalizací průmyslem 4.0 bude potřebné mít pracovníky s více dovednostními oblastmi.

 

 

Poznámka pro všechny, co dočetli až sem

Knihu můžu doporučit všem, kterým jde nejen o práci, ale i o vnitřní pohodu při ní. Pan Seligman vám ukáže, odkud a jak lze čerpat duševní pohodu. Krátce obsah knihy popsal kolega Josef Hajkr v tomto článku.

Autor článku: Michael Motal, SHINE Consulting s.r.o.

Citované a související  zdroje:

  • SELIGMAN, Martin E. P. Vzkvétání: nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody. V Brně: Jan Melvil, 2014. Pod povrchem. ISBN 978-80-87270-95-0
  • HAJKR J: Duševní pohoda – nereálný sen nebo nutnost?  [online]. jaknazmenu.cz, ©2017. [cit. 15.12. 2017]

Doporučení k dalšímu samostudiu z našeho blogu www.jaknazmenu.cz:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz