loading...

Know-How / Naprogramujte si štěstí a uspějte při realizaci svých projektů

Jak přeprogramovat mozek k většímu výkonu s využitím jednoduché techniky. Skvěle se vám to bude hodit nejen při realizaci vašich projektů, ale i v osobním životě.
 

 

Výhody pozitivního přístupu

 

Každý dnes řeší umělou inteligenci a kdy dosáhneme bodu singularity, ve kterém technologie budou zvládat vše lépe, než my lidé. Je o tom řada videí a podcastů. 

Tip: Zajímavé video HUMANS NEED NOT APPLY (má i české titulky), které stojí za zhlédnutí.

 

Doporučuji vám ale nejprve jednu věc, kterou jsem se naučil díky skvělému vystoupení Shawn Achor na TED Conferences s názvem The happy secret to better work. Vyzkoušejte si užitečnou funkci transcriptu nebo českých titulků.
 
Z vystoupení jsem si odnesl několik zajímavých faktů a chci se s vámi podělit o to, jak jsem je převedl do praxe.

 

Behaviorální vědci zjistili, že:

  • váš mozek v pozitivním rozpoložení je o 31 % produktivnější než mozek v negativním, neutrálním nebo stresovém rozpoložení. 
  • při obchodních činnostech budete mít lepší výsledky dokonce o 37 %
  • lékaři jsou o 19 % rychlejší a přesnější při stanovení správné diagnózy, když jsou pozitivní, a ne negativní, neutrální nebo vystresovaní.

Z toho plyne: pozitivní přístup se prostě vyplatí. 
Zapomeňte na to, že v permanentním stresu a naštvanosti budete výkonnější. 
Chyba lávky!

 

Náš mozek lze trénovat stejně jako každý jiný sval. Co si opakovaně pouštíte do hlavy, to si začnete myslet. Každý dobrý marketingový profesionál to dobře ví! 

 

 

Který jste typ?

Profesorka Carol Dweck ve své ikonické knize Nastavení mysli říká, že jsou dva typy lidí. Lidé s fixním nastavením mysli a lidé s růstovým nastavením mysli. Rozpoznat je kolem sebe můžete docela snadno. 

Tutéž situaci hodnotí diametrálně odlišně. Lidé s „fixním nastavením mysli“ v situacích, kdy uspějí, říkají: „To byla jenom náhoda. Okolnosti byly mimořádně příznivé, ale příště se to asi zase nepodaří.“ A když neuspějí? „Jasně, to se mi děje pořád. Jsem prostě hloupý…“

Lidé s „růstovým nastavením mysli“ si při úspěchu říkají: „Jasně, jsem prostě chytrý“. Když neuspějí, řeknou si, že okolnosti byly nepříznivé, úloha příliš těžká, ale příště to zvládnou.

Přesvědčení, které si osvojíte, silně ovlivňuje způsob vašeho života. Růstové nastavení mysli vychází z přesvědčení, že své základní vlastnosti můžete vlastním úsilím kultivovat.


Nastavení své mysli můžete změnit 

Zde se propojuje zkušenost Carol Dweck se Shawnem Achorem. Shawn představil jednoduchou techniku, jak lze váš vnitřní postoj přeprogramovat ze stavu: „Fakt všechno stojí za houby a nedaří se mi“, do mnohem pozitivnější polohy: „Já to zvládnu a naučím se nové věci.“ Doporučovaná technika je tato:
 
Stačí vám 2️1 dní a 2️ minuty denně a váš mozek se lépe propojí a umožní vám pracovat optimističtěji a úspěšněji.

 

Technika je geniální svojí jednoduchostí. 
A protože já mám rád zjednodušování, tak se s vámi o ni podělím. 

 

Každý den si večer uvědomte a NAPIŠTE tři nové věci, které se vám podařily a za které jste vděční. V průměru stačí 21 dnů bez přestávky a váš mozek začne mnohem více vnímat pozitivní věci kolem vás, a nikoliv ty negativní.

TIP: Pod článkem sdílím jako příklad svých 21 dnů.

 

Nerozhoduje situace jako taková, ale váš postoj k ní. Konkrétní tipy najdete v mých souvisejících článcích Jaký vliv má optimistické zkreslení na naše štěstí? 3 tipy pro úspěch Vašich projektů a  Duševní pohoda – nereálný sen nebo nutnost?

 

Cesta ke změně

Náš život se skládá z radostí i trápení. Bez trápení nedokážeme vnímat radost. Abychom ocenili plný žaludek, musíme zažít pocit hladu. To je jasné. 

Vtip je v tom, že mozek mnohem více vnímá nebezpečí a možná rizika. To dobré kolem nás jako by nebylo. Ale dá se to změnit! Zkuste to. 

Vaše projekty se vám budou lépe dařit a s větší jistotou zvládnete i největší projekt, který každý z nás řeší - vlastní život. Mnohem častěji se pak dostanete do Flow - stavu, ve kterém chcete být.

 

 


Autor: Josef HajkrSHINE Consulting 

Citované a odkazované knihy a články

Shawn Achor: The happy secret to better work | TED Talk. TED: Ideas Worth Spreading [online]. Copyright © TED Conferences, LLC. All rights reserved. [cit. 07.02.2023].
DWECK, Carol S. Nastavení mysli: nová psychologie úspěchu, aneb, naučte se využít svůj potenciál. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2015. Žádná velká věda. ISBN 978-80-87270-75-2.  Original: DWECK, C: Mindset: How you can fulfill your potential. Constable & Robinson Limited. 
HAJKR J.: Flow - stav, ve kterém chcete být, [online] jaknazmenu.cz, ©2022. [cit. 05.09.2022]
HAJKR J.: Jaký vliv má optimistické zkreslení na naše štěstí? 3 tipy pro úspěch Vašich projektů  [online]. jaknazmenu.cz, ©2017. [cit. 13.3.2017]
O optimistickém zkreslení se můžete vice dozvědět zde SHAROT, Tali  Optimism bias TED  [online]. ©2012 [cit. 10.2.2017]
HAJKR J: Duševní pohoda – nereálný sen nebo nutnost?  [online]. jaknazmenu.cz, ©2017. [cit. 15.12. 2017]


 

Příklad toho, jak může vypadat 21 sepsaných vděčností: 

1. Zdraví, skvělá nálada v rodině, báječné vánoce a konec roku
2. Chuť do práce, mám jasno v tom, co dělat, mám radost z toho, jak jsem se zlepšil
3. Úspěšný rozběh práce v týmu, podařilo se mi objednat dresy pro náš florbalový tým dětí (dlouho odkládaná věc), radost dětí na tréninku.
4. Začlenil jsem nové prvky do naší nabídky a zpracoval první, bavila mě angličtina s Broňou Sobotkou (učím se gramatiku), mám radost, že syn se zotavuje z nemoci.
5. Zaujala mě možnost trénovat paměť v kurzu SAMBA, cítím se fit, večerní povídání - rodinný klid u krbu.
6. Podvečerní florbal, pochopil jsem lépe, jak používat WOULD (dost jsem toho o WOULD netušil), plánování hor na léto (to mám moc rád).
7. Dočetl jsem knihu Atomové návyky, krásná procházka v okolí, vyhrál jsem šachy nad synem (už se mi to často nepodaří).
8. Promyslel jsem si vystoupení na GEM konferenci GeniusU, posunul jsem návyk angličtiny zase každý den o kousek dál.
9. Zvládl jsem náročnou sérii schůzek během dne, pomohl jsem ženě s naším nemocným dítkem (chřipka), naučil jsem se několik užitečných věcí anglicky.
10. Zvládl jsem živě vstup do mezinárodního online workshopu s Rogerem Hamiltonem.
11. Pohodový večer na chatě s kolegy ze SHINE Majkem a Přemkem, krásný výhled z okna na lesy, výborná whisky ze Skotska (Přemkův suvenýr z letní dovolené).
12. Procházka, cesta autem krásnou krajinou, výborná diskuze s jedním klientem.
13. Večer s rodiči, diskuze s kamarádem, kniha se skvělými nápady.
14. Krásná dlouhá procházka, pohoda s rodiči, stolní hra.
15. Sauna, procházka, kytara.
16. Dobrý pocit z hodnotící schůzky s klientem, všichni v rodině jsou konečně zdraví, využití OpenGPT - skvělá zkušenost.
17. Posezení u vína, prohrál jsem šachy, ale byla to super partie, radost dětí na tréninku florbalu (jsem trenér).
18. Zvládl jsem spoustu věcí, florbal a následné posezení s chlapama u piva, opravil jsem střechu na domě.
19. Vystoupení na globální konferenci online, angličtina, webinář Modern Midlife Mentors.
20. Dokončil jsem strategický plán pro rok 2023 a mám z něj dobrý pocit, parádní florbal, večerní posezení. 
21. Vycházka dlooouhá, klidné zimní dopoledne (bez spěchu, kávička), plány na jaro.