loading...

Know-How / Sova, skřivan a třetí pták

Nápady, jak ovlivnit výkonnost lidí ve Vašem projektovém týmu, a jak si nastavit svůj režim dne podle svého chronotypu.

V roce 1929 francouzský astronom Jean-Jacques d´Ortou de Mairan vypozoroval, že kytka Mimosa pudica během dne roztahuje listy a v noci je stahuje. To vás asi nepřekvapí. Veliké překvapení ale zažil, když zkusil kytku umístit do tmavé skříně. Kytka si zachovala stejný vzorec pro roztahování a stahování listů. Došlo mu, že květina v sobě má své vlastní „vnitřní hodiny“, které fungují bez ohledu na okolí. 


V dnešní době mají behaviorální vědci k dispozici obrovské množství dat pocházejících ze zaznamenané aktivity lidí na internetu. Téměř všichni máme podobné vnitřní hodiny jako Mimosa pudica. Nepřekvapí, že naše výkonnost stoupá během dopoledne, po obědě se poměrně prudce propadá a navečer se zase začne zvyšovat.  

Situace se ale stává složitější tím, že existují v zásadě 3 typy lidí:

  • skřivani, kteří fungují v rytmu: dopoledne vrchol – propad po obědě – navečer obnova sil.
  • sovy, které fungují v rytmu: dopoledne obnova sil – propad o obědě – navečer vrchol.
  • třetí ptáci, kteří jsou tak nějak mezi. V zásadě se blíží spíše skřivanům, pouze jejich výkonnost je nejvyšší později dopoledne.

Někdo prostě lépe funguje dopoledne a někdo spíše večer. Zajímavé zjištění je ale to, že se zásadně liší typ mentální činnosti, která je vhodná pro určité denní období. Vědci zjistili, že pro analytické úlohy, kdy potřebujete zapojit maximum racionality a pracovat s využitím „Systému 2“, je skutečně nejlepší období vrcholu.

Pokud ale potřebujete spíše kreativitu a generovat inovativní nápady, tak zde je výhodnější doba, kdy nejste v takové racionální kondici. Touto dobou je fáze obnovy sil - pro skřivany a třetí ptáky spíše podvečer. U sov je tomu naopak. Pro ty je nejkreativnější období paradoxně dopoledne a podvečer je vhodný na analytické úlohy.


Období propadu po obědě se nehodí v zásadě na nic. Je mnohem lepší v této době mít siestu, trochu se prospat a neřešit nic náročného. Pro zjištění toho, jaký jste typ, můžete použít následující test: www.melvil.cz/kdy

 

Jaký to má dopad na řízení projektů?
Při formování projektového týmu mějte na paměti i to, k jakému typu jednotliví členové patří. Naprostá většina lidí nakonec bude patřit ke skřivanům, či třetím ptákům. Zařazujte tedy důležité porady a řešitelské schůzky dopoledne. Kreativní a inovativní diskuse a brainstormingy možná paradoxně budou efektivnější až odpoledne. Pokud by ale v týmu byla nějaká vyhraněná sova, bude to mít právě naopak!  Mějte také na paměti propad energie a soustředění hned po obědě.

 

Co dělat jinak?
Pokud budete prezentovat důležitou věc, zařaďte schůzku na dopoledne. Zapomeňte na to, že unavení lidé budou v podvečer schopni logického, racionálního a analytického uvažování. Možná se vám projektová schůzka nepovedla právě pro to, že byla v nevhodný čas. Toto je také zásadním argumentem pro bohužel obvyklý způsob projektové práce: až je hotová liniová práce, tak se lidé schází k projektům.  Projekty si zaslouží rovněž „prémiový denní čas“. A tím rozhodně není chvíle po obědě.

Zásadní jídlo dne je oběd, nikoliv snídaně. Hodně pomůže inspirovat se jižními státy a zařadit alespoň 30 minutovou siestu po poledni. Ideální pauza by měla začínat dobrou kávou, pokud ji pijete (kofein začíná působit až po asi 20 ti minutách). Pak byl měl následovat lépe krátký spánek, než četba článků na sociálních sítích. 

 

Shrnutí:
Fakt, že každý v sobě máme svoje „vnitřní hodiny“, nezměníte. Když si to uvědomíte a uzpůsobíte tomu svůj pracovní rytmus, dosáhnete lepších výsledků. Jak ale dosáhnout optimální výkonnosti v týmu, který musí řešit věci společně, ale každý je ve zcela jiném časovém pásmu, vám neporadím. Mít večerní telekonference, pokud nejste parta sov, prostě skvěle fungovat nebude. Ale vzhledem k tomu, že většina z nás jsou „třetí ptáci“, tak sladění rytmu dne v týmu do jisté míry nastat může.

Určitě má smysl si knihu koupit a přečíst celou. Je v ní mnoho užitečných rad, jak správně časovat to, co děláme. Opravdu výkonné lidi spojuje i to, že jsou dobří v dělání přestávek.
Ke knize se ještě vrátím a podívám se, jaký dopad má náš chronotyp na cykly učení, jak toho využít ve vlastní rodině, jak podpořit motivaci projektového týmu, když nasazení uvadá, a jak synchronizovat myšlení lidí za jedním cílem.

Autor článku: Josef Hajkr, SHINE Consulting s.r.o.

Citované a související  zdroje:

  • PINK, Daniel H. Kdy: věda a umění dokonalého načasování. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2018. Žádná velká věda. ISBN 978-80-7555-052-1
  • HAJKR J: Nesnesitelná lehkost snění [online]. jaknazmenu.cz, ©2019. [cit. 22.10. 2019]

Doporučení k dalšímu samostudiu z našeho blogu www.jaknazmenu.cz:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz