loading...

Know-How / Zážitková pedagogika nám koluje v krvi

Víte, na čem stojí interaktivita našich rozvojových programů? Na pětadvacetiletých zkušenostech s využitím zážitků v rozvoji lidí.


Co o nás možná nevíte:

SHINE má v týmu dva členy, kteří se zážitkové pedagogice věnují již od r.1988 (Josef Hajkr, Michael Motal) a další dva se zkušenostmi od r. 1996 (Přemysl Hoffmann a Tomáš Klein).
Klíčoví členové týmu SHINE zorganizovali v letech 1988 až 2005 nejméně 25 prázdninových zážitkových akcí.
Jako členové Instruktorů Brno jsme prostřednictvím zážitkových akcí inspirovali stovky mladých lidí k aktivnímu přístupu k životu. Více informací je dostupných v tomto rozhovoru, který jsme měli pro Český rozhlas v rámci pořadu Vespolek.

 

Naše instruktorská historie v kostce

Naše společné zkušenosti se zážitkovou pedagogikou sahají ještě do období před Sametovou revolucí, do roku 1988. Tehdy se v rámci pravidelného setkání Instruktorů Brno ve Veverské Bítýšce u Brna seznamují Josef Hajkr a Michael Motal. To ještě oba studují na vysoké škole. Záhy se stávají jedněmi z vůdčích osobností jedné z nejrozsáhlejších a nejdéle fungujících komunit aktivně využívajících zážitkovou pedagogiku v rámci svých programů.
V 90. letech do Instruktorů Brno přichází i Přemysl Hoffmann a Tomáš Klein.
Od roku 1988 do roku 2005, kdy i poslední z týmu SHINE ukončil své aktivní působení v rámci Instruktorů Brno, jsme vytvářeli řadu her a autorských, většinou týdenních, programů pro cílovou skupinu vysokoškolských studentů. Klíčovými charakteristikami těchto akcí byl vždy propracovaný scénář skládající se z kombinace fyzicky náročných, kreativních a prožitkových aktivit.
Tým nadále rozvíjí rozvojové koncepty využívající interaktivitu a vzdělávání zážitkem v rámci SHINE Consulting.

 

Naše instruktorské profily

Josef Hajkr

•    zážitkové pedagogice se věnuje od roku 1988.
•    bývalý člen nejužšího vedení Instruktorů Brno. V rámci této komunity byl spoluautorem (v řadě případů společně s dnešními členy týmu SHINE) celkem 11rozsáhlých týdenních programů: (Ťapťuch (1990), Cesta (1992), Mise (1995), Na dně (1996), Hledač (1994), Fénix I (1998), Fénix II (1999), Rubicon (2000), Tramtárie (2002), Toulky 2 (2003), Xpedice (2005).
•    společně s Michaelem Motalem spolugarantoval celkem 5 celoročních kurzů, které vychovávaly nové instruktory pro pobyt v přírodě a turistiku.
•    řadu let organizoval tradiční recesistickou bitvu Moravské Hvozdy (1992 – 2002), jež se koná i v dnešní době a má za sebou již 30 ročníků. Recesistickou vodní bitvu Třes se Brite (od r. 1993 cca 5 ročníků, později přejmenovaná na Vikingové a Trója).
•    organizoval Rytířské klání (Tvrz) na zámku v Rosicích u Brna v letech 1994 – 2002.
•    vedl trasy Bohatýrské trilogie (od r. 1988 s výjimkou 1993 nepřetržitě do roku 2005).
•    je autorem několika desítek her se specializací na strategické hry.
•    v roce 1994 se podílel na tom, že v rámci MBA programu na Brno Business School a později i ve firemní praxi se objevila špičková strategická business simulace Marketplace. Od té doby byla simulace uvedena pro několik desítek firem v ČR i zahraničí a simulace je stabilní součástní Executive MBA programu na Brno Business School. S americkou firmou Innovative Learning Solutions Inc. jsme spolupracovali na vývoji a lokalizaci této unikátní simulace do češtiny. Jedná se pravděpodobně o nejpropracovanější business simulaci na trhu a současně o produkt s nejdelší historií.
•    od roku 1996 do roku 2002 vydal celkem cca 30 odborných článků se zaměřením na počítačem podporované vzdělávání a tuto etapu zakončil v roce 2002 úspěšnou obhajobou Ph.D. v této oblasti, kde shrnul své předchozí zkušenosti: (HAJKR J. Model individuálního inkubátoru ve virtuálním světě, Brno, 2002. 159., 48 s. příloh a CD ROM. Doktorská práce Ph.D na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně na Ústavu aplikovaných disciplín. Vedoucí doktorské práce Prof.Ing. Jiří Dvořák, DrSc. ISBN 80-214-2275-0)
•    k tématu vystoupil několikrát v rozhlase: o Rozhovor v roce 2003 [MP3] (ČR Radiožurnál) o Vespolek 2004 [MP3] (ČR Radiožurnál).
•    je spoluautorem dvou vydání knihy „Fond her" Instruktorů Brno.
•    je autorem CD ROM s názvem Instruktorské know-how, kde v roce 2005 souhrnně publikoval zkušenosti, hry a zprávy z významných programů při ukončení aktivní kariéry instruktora.

 

Michael Motal

•    zážitkové pedagogice se věnuje od roku 1987.
•    bývalý člen nejužšího vedení Instruktorů Brno. V rámci této komunity byl spoluautorem (v řadě případů společně s dnešními členy týmu SHINE) mnoha rozsáhlých týdenních programů: Na kolech dějinami (1988), Dembauda (1988), Šance pro dvě 10ky (1989), Hora (1989), Ťapťuch (1990), Krajánci (1991), Cesta (1992), Hledač (1994), Na dně (1996) a další, jejichž jména jsou již zapomenuty
•    společně s Josefem Hajkrem spolugarantoval celkem 5 celoročních kurzů, které vychovávaly nové instruktory pro pobyt v přírodě a turistiku.
•    řadu let organizoval tradiční recesistickou bitvu Moravské Hvozdy (1992 – 2002), jež se koná i v dnešní době a má za sebou již 30 ročníků. Recesistickou vodní bitvu Třes se Brite (od r. 1993 cca 5 ročníků, později přejmenovaná na Vikingové a Trója).
•    organizoval Rytířské klání (Tvrz) na zámku v Rosicích u Brna v letech 1992 – 1997.
•    vedl trasy Bohatýrské trilogie (1988 – 1997).
•    je autorem několika desítek her, z nichž některé se dostaly i do knihy Fond her Instruktoři Brno.

 

Tomáš Klein

•    zážitkové pedagogice se věnuje od roku 1996.
•    bývalý aktivní člen Instruktorů Brno, po několik let tvořil a uváděl jednodenní, víkendové i prázdninové zážitkové programy: Perun (1996), Božské zahrady (1996), Tajemné štoly (1997), Fénix2 (1999), Romeo a Julie (1999), Moravské hvozdy, Tajemství místa (2000), Toulky (2003), Toulky II (2003), expedice do jeskyní a zahraničních hor.
•    spoluorganizoval pravidelný coutrybál ve spolupráci Instruktorů a Hnutí Brontosaurus a spoluorganizoval program pravidelného týdenního setkávání komunity Instruktorů.
•    podílel se na vývoji a uvedení her a interaktivních aktivit používaných na zážitkových akcích a následně publikovaných ve sbornících.
•    je spoluautorem námětu celostátně známé šifrovací hry TMOU.
•    podílel se na organizaci víkendového programu „Tatínci s dětmi“.

 

Přemysl Hoffmann

•    zážitkové pedagogice se věnuje od roku 1996.
•    bývalý aktivní člen Instruktorů Brno, řadu let s Instruktory aktivně tvořil a uváděl jednodenní, víkendové i prázdninové zážitkové programy, např. Božské zahrady (1996), Kometa (1997), Řeka života (1998), Fénix I (1998), Fénix2 (1999), Nádech (2000).
•    v Instruktorech Brno se zaměřoval především na oblast vysokohorských a horolezeckých aktivit (spoluorganizoval několik letních i zimních přechodů hor a kurzů využití horolezecké techniky) a stavbu nízkých i vysokých lanových překážek.
•    organizoval dva ročníky tradičního coutrybálu a spoluorganizoval program pravidelného týdenního setkávání komunity Instruktorů.
•    podílel se na vývoji a uvedení her a interaktivních aktivit používaných na akcích a následně publikovaných ve sbornících.
•    v současné době se účastní organizace letních táborů pod hlavičkou Turisťáku Rosice.

 

Interaktivita v našich rozvojových programech

Díky našim dlouholetým zkušenostem se zážitkovou pedagogikou stavíme rozvojové programy SHINE jako vysoce interaktivní. Kombinujeme obecné koncepty s praktickým tréninkem individuálním i týmovým, sdílením zkušeností a zpětnou vazbou. Za mnoho let, kdy interaktivní způsob výuky praktikujeme, jsme ale už pochopili, kde leží hranice mezi "hrou pro hru", a skutečně efektivním tréninkem, který přináší i výsledky. Další informace o našich interaktivních metodách ZDE.