loading...

Know-How / Záměr, lidé a prostředí - správná cesta k digitálnímu projektovému řízení

Mnoho lidí zažívá digitální peklo. Až 500 hodin ročně tráví u počítače zbytečně kvůli nedostatečným znalostem technologií a špatným komunikačním praktikám. 28 % pracovní doby věnují pravidelnému čtení a psaní e-mailů a dohledávání informací v e-mailové komunikaci. Lidská hloupost se dokáže šířit poměrně rychle. Pokud její šíření podpoříte pomocí IT a médií, je to armagedon, jako popisuje film “K zemi hleď”.


 

Co můžete udělat? 

Můžete setrvat tam, kde jste, můžete se izolovat anebo se postupně naučit digitálním projektovým dovednostem. V tomto a dalších dílech vám představím, co mně osobně a nám všem v rámci celého týmu SHINE skutečně funguje

Digitální projektové řízení je jednou z cest, jak žít Society 5.0 a jak se dostat do situace, kdy vás technologie nezotročují, ale slouží vám. Filip Morčan ve svých  Zprávách z lesa doporučoval jedno skvělé video. Trochu se zasněte a podívejte se, jak lze principy Society 5.0 uplatnit na jachtě s rodinou. Digitální projektové řízení vám k podobným snům může pomoci

 

Skvěle pomáhá náš unikátní koncept - Trojúhelník změny.


Jeho výhodou je jednoduchost. Pokud chcete kolem sebe vybudovat prostředí skutečné spolupráce v digitálním projektovém světě, tak se zaměřte na 3 věci:

 

Projekty v digitálním světě jsou úspěšné tehdy, když věnujete pozornost:

 

vyjasnění záměru

Vždy přesně víme, kam a proč se posouváme. Lidé potřebují vnímat SMYSL toho, co dělají. Nepředpokládejte, že když vám je toto jasné, že je to jasné i lidem kolem vás.

TIP: Osvědčilo se mi záměr projektu/změny/inovace probrat v týmu a dohodu si znázornit formou jednoduchého obrázku (Příklad najdete v odkazu na konci článku).

 

získání vnitřní motivace lidí

Jinými slovy - ten kdo chce, bude brzy i umět. Lidé chtějí zažívat pocity MISTROVSTVÍ. Mít možnost učit se nové věci a být za to někým oceněni. Ale pozor! Důležité je nastavit vše jednoduše

TIP: Doporučuji spíše kráčet, než běžet. Prostě každý týden se naučit jednu novou věc. A pokud je to složité, najít si něco jednoduššího. 

 

vyladění prostředí

I zde platí, že méně je více. Mnoho nástrojů a procesů je prostě nepraktických. Pomalých. Zamyslete se, zda-li vše, co používáte, je skutečně praktické. A komplikovanost a nepraktičnost jí brání. Používejte jednoduché cloudové aplikace. Než složitě hledat SW, který umí všechno spíše doporučujeme vybírat jednotlivé aplikace, které nejlépe slouží danému účelu. Nasaďte jednoduché integrační nástroje a dělejte propojení dle potřeby. Lidé potřebují AUTONOMII pro práci. Ať si nástroje a postupy dohodnout a vyberou dle potřeby.

TIP: Tady se mi osvědčil jeden přístup. Prostě si v týmu říct: “Co nejhoršího se může stát, když tento proces/dokument přestaneme používat a vyplňovat.” A najednou uvidíte, že těch skutečně nutných věcí je radikálně méně.

 

Závěr

Vím, že mnohem jednodušší je nedělat nic. Určitě máte kolem sebe mnoho lidí, které není snadné pohnout vpřed. Sedí na ně věta: “Pokrok přichází s každým pohřbem.” 
Ale změna se vám vyplatí. Stejně jako se vyplatila mně osobně i našemu SHINE týmu. 

Pokud dokážete fungovat online, pak je vám otevřena i hybridní spolupráce. Podmínkou ale je, že vše musí být jednoduché, praktické, smysluplné a férové. Zkuste si potom představit svůj pracovní den. Nemusíte se nikam přesouvat, protože svou projektovou práci jednoduše zvládneme odkudkoliv. Vy i lidé kolem vás využíváte digitální technologie skutečně naplno a co lze automatizovat, tak spolehlivě běží samo. Konečně máte volný čas a kolegové z práce nejsou tou jedinou sociální skupinou, kterou znáte

A ostatně soudím, že digitální projektové řízení funguje skvěle.
 

Doporučení a tipy:

Článek Vytvořte trojúhelník a problém je ze 2/3 vyřešen popisuje Trojúhelník změny do většího detailu. Je v něm i obrázek jak vypadá Záměr.

 


Autor: Josef HajkrSHINE Consulting