loading...

Know-How / Agilita = pružnost, Pružnost ≠ agilita.

Doporučuji vždy přistupovat k řízení projektu a změny pružně. Agilně ale jen v případech, kdy jsou vytvořeny podmínky. Zde je několik tipů pro praxi.

V poslední době jsem se několikrát setkal s dotazy, jestli můžeme projekt dělat „agilně“, a ne „tradičně“. Lidé se zajímají, v čem že je ta skvělá výhoda agilních přístupů a jak dlouho ještě budou platit tradiční metody řízení projektů.

Přiznám se, že jsem je nejprve nechápal, proč lidé kladou dilema „buď, anebo“. Celá moje zkušenost v týmu SHINE říká, že klíčovým principem řízení projektů je myslet a jednat pružně.  Lidé ale zaměňují pružnost za agilitu.  Principy za nástroje. Domnívám se, že právě pružnost je dnes, v čase častých změn, nutná ještě více, než dříve. Bez pružnosti se neobejde žádný projekt.

Co to je, být pružný?

• Plán není dogma, důležitý je užitečný výsledek,

• Je nutný neustálý dialog o podobě řešení s klientem,

• Musíme umět spolu-pracovat v týmu – všichni jsme na jedné lodi. Realizátoři spolu se zákazníkem.

Všechny tyto myšlenky jsou mimochodem i součástí agilního manifestu. Agilní svět ale má řadu dalších věcí. Jsou zde konkrétní, přesně popsané metody, certifikované postupy.  Pokud máte ve firmě chaos a lidé si nevěří, tak zde vám agilita nepomůže.

Několik tipů

Co už nedělat?

• Bezhlavě se snažit nasadit agilní metody na vše. Ne všechny projekty a situace jsou vhodné pro použití agilní metody.

Co dělat nově?

• Vždy buďte pružní. Učte se vzájemnému dialogu. Zásadní je zde správná komunikace, pravidelnost. Pomůže vám naučit se pracovat s předpoklady pro dokončování aktivit projektu.

 Co dělat lépe?

• Pro agilitu jsou potřebné podmínky. Pokud nejsou, můžete si z agilního světa spíše vzít vybrané postupy a zlepšit tak svoji pružnost.

Závěr

Dobrý projektový management je jen jeden. Je třeba myslet a jednat pružně. Nezaměňujte pružnost za agilitu. Pružnost je hlavně o přístupu, nikoliv o metodice, nástrojích a postupech.

Vše musí být smysluplné, jednoduché a praktické.

Autor: Michael Motal, SHINE Consulting s.r.o.

Citované a související  zdroje:

Doporučení k dalšímu samostudiu z našeho blogu www.jaknazmenu.cz:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz