loading...

Know-How / Jak se spolehlivě stát mistrem svého oboru? 5 tipů pro úspěch.

Než budete připraveni získat dobrou práci, musíte být sami v něčem dobří. Nejsou nejšťastnější ti, kdo si vybírají pozici na základě hlasu svého srdce. Spíše jsou to ti, kdo svoji práci dělají dostatečně dlouho, aby v ní byli dobří. Zásadní roli hrají vaše schopnosti a dovednosti. Ty vám ale samy nespadnou do klína, ale musíte je dlouhodobě rozvíjet. Jak na to?

V předchozím souvisejícím článku V čem neměl Steve Jobs pravdu? jsem s odkazem na knihu Cala Newporta „Buďte tak dobří, že vás nepřehlédnou“ upozornil na mylnou „hypotézu vášně“. Tato hypotéza tvrdí, že k pracovní spokojenosti je nutné nejprve zjistit, pro co jste zapálení, a potom si najít práci, která s tím bude v souladu. Přitom ale cesta ke spokojenosti vede spíše přes mistrovství v nějakém oboru. Co nám pomůže mistrovství dosáhnout? Nabízím několik postřehů, které mě zaujaly. 


Asi mnohé nepotěším, ale k mistrovství neexistuje zkratka. Je třeba tvrdě a dlouhodobě trénovat, systematicky se zlepšovat. Jak?

Věnujte zlepšování během každého týdne určitý čas. 
V Newportově knize je citována studie zaměřená na šachisty. Ta uvádí, že úspěšnější byli statisticky šachisté, kteří se více než turnajům věnovali přípravě pod dohledem náročných učitelů. To je zásadní zjištění. Lidé se praxí brzy dostanou na tzv. „přijatelnou úroveň" . V ní celkem obstojně zvládají, co se po nich chce. Na této úrovni pak ale ustrnou. K mistrovství je nutná trvalá námaha a zpětná vazba. Ti nejlepší se proto nezlepšují sami! Podívejte se do oblasti sportu. Nutný je záměrný trénink, což je učitelem připravená aktivita zaměřená na zlepšení konkrétních prvků výkonu. Jenom samostudium a e-learning nestačí. Budete prokrastinovat a nedokážete se sami dostat za hranici svých dosavadních možností. Prostředí mnohých organizací, bohužel, k průměrnosti dost napomáhá. Pokud budete v práci, či doma  „jenom něco dělat" (např. otravovat se na nekonečných, špatně vedených poradách,vyřizovat maily, či sledovat sociální sítě), tak sice budete zaneprázdnění, ale moc se zlepšovat nebudete.

5 tipů pro úspěch 

•    Plánujte: Plánujte, čemu budete věnovat svůj čas. Je to Vás čas a Vaše rozhodnutí.
•    Rozvíjejte svůj kariérní kapitál: Vždy se snažte dělat věci, které navazují na to, co už umíte. Budete tak neustále zvyšovat svůj kariérní kapitál.
•    Záměrně trénujte: Věnuje čas záměrnému tréninku ke zvýšení svého mistrovství v oboru, který vás zajímá. V tomto vám může pomoci i dobrý kurz.
•    Nespoléhejte pouze na paměť: Vytvářejte si rešerše k tématům, která vás zajímají. Já si např. pomocí myšlenkových map zpracovávám zajímavé myšlenky z knih, které jsem četl.
•    Využívejte „malé sázky“: Dělejte malé osobní projekty, které jste schopni realizovat do jednoho měsíce. Princip „malých sázek“, které spotřebují jenom rozumné množství energie, je výhodný.  „Malá sázka“ (projekt) vždy ale musí vytvořit určitou hodnotu (např. se něco nového naučíte).

Závěr
Opusťte přístup založený na nadšení („Co mi může svět nabídnout?“) a místo něj zvolte přístup založený na mistrovství („Co můžu já nabídnout světu?"). K mistrovství vede cesta, kdy se vystavujete situacím, které vás dostávají na hranice vašich možností. Je ale potřebné ustát zpětnou vazbu a opustit nefunkční postupy.
Není výhodný přístup jenom mít odvahu, zahodit vše dosavadní a začít s úplně něčím novým. Zahodíte doposud nasbíraný kariérní kapitál. Začínat neustále znovu oddaluje možnost dosáhnout mistrovství.
Jsem přesvědčen, že autor knihy má pravdu.

Autor: Josef Hajkr, SHINE Consulting s.r.o. 

Citované a související  zdroje:

  • NEWPORT, Cal. Tak dobří, že vás nepřehlédnou: vášeň je na nic, práci snů získáte díky dovednostem. Přeložil Jan ŠIMRAL. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2018. Žádná velká věda. ISBN 978-80-7555-046-0
  • HAJKR J.: V čem neměl Steve Jobs pravdu? [online]. jaknazmenu.cz, ©2018. [cit. 30.11..2018] 

Doporučení k dalšímu samostudiu z našeho blogu www.jaknazmenu.cz:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz