loading...

Know-How / Let balónem jako projekt

Minulý týden jsem letěl balónem podél Pálavy. Na co se můžete těšit a jak souvisí tento zážitek s řízením projektů a změn? Proč jsou odhady většinou optimistické?

Asi jako mnoho lidí jsem si přál letět balónem. Při pohledu na hrdě plující barevné koule se asi nejenom v mé duši zachvěla romantická struna. Jaké to skutečně je?

Akci spouští telefonát z firmy provozující lety. Předání telefonické informace, kde přesně se sejdeme, má nádech mírné konspirace. Ale to je součást dobrodružství.  Akce má trvat 3-4 hodiny. V den „D“ a v hodinu „H“ přijíždím s rodinou na určené místo u Pálavy. Jelikož mám objednán let v balónu pro 5 lidí, trochu mě překvapí, že na místě se postupně shromáždí asi 30 lidí v nejméně 10 autech. Ale vše je brzy jasné. Ze stejného místa poletí i konkurenční, mnohem větší stroj. Docela pofukuje. Pilot, který vypadá pohodově a zkušeně, vypouští malý balónek. Ten rychle stoupá a mizí. Následuje několik telefonátů na okolní letiště. Aha, vítr trochu zlobí. Přesouváme se dolů pod svah. Zde je rozbalen balón. Máme možnost i trochu pomoci. Vše jde rychle. Pouze nedaleko se „zvedá břicho“ i druhého balónu.  Ale my jsme menší a nasedá nás méně. Proto startujeme těsně dřív. Míjíme konkurenci o pár metrů a co nejrychleji stoupáme vzhůru. Let je krásný. Je bezvětří (balón přece letí rychlostí větru). Chvílemi dle chuti stoupáme, pak zas klesáme. Pod námi jezera, ptáci, Pálava, vesničky, mávající lidé, štěkající psi. Je zajímavé, že směr a rychlost větru se skutečně s výškou docela mění. Náš pilot v klidu řídí mírně směr letu stoupáním a klesáním. Sleduji komunikaci s pozemním doprovodným vozidlem. Vnímám zdvojené vysílačky a záložní mobil. Několikrát se mění předpokládané místo přistání. Mapy.cz na mobilu jsou výbornou pomůckou. Ale kdo ví, kde ještě je nesklizená kukuřice, kde je trávník a kde už hluboké oraniště, či dokonce vinohrad plný hroznů vína? To musí pilot za podpory nadšené amatérské posádky včas poznat a zvolit místo přistání.  Používáme dalekohledy, je to krásná nejistota. Pilot neuvěřitelně šikovně sedne s balónem přesně na polní cestu mezi poli. Doprovodná posádka pomáhá s bezpečným kotvením. Gratuluji. To bych fakt nedal. Jásáme, slavíme, pijeme šampaňské, pomáháme balit náš létající stroj a osvěženi na těle i duši jedeme nocí domů. Doporučuji.

 Úvaha projektového manažera

  1. Smysl je klíčový: Musíte zejména vědět smysl projektu. O co vlastně jde?
  2. Změna je normální: Každý projekt je jedinečná změna. Nelze vědět a naplánovat vše. Ani začátek projektu nebývá přesně takový, jaký jsme si vysnili. S tím e se na místě objeví jiný projekt (balón) často nelze dopředu počítat.
  3. Příprava je ale důležitá: Užitečné je identifikovat předpoklady, za kterých se projekt může podařit. Vnímejte okolí.
  4. Nastavte správně komunikaci a motivaci: Nesmí vám „vypadnou spojení“. Kritické věci pojistěte a ověřte, že fungují než „vzlétnete“. Nespoléhejte, že lidé budou nadšeni ze samotné možnosti na projektu pracovat. Nastavte vhodně, transparentně a dopředu oceňovací systém: článek "revoluce v hodnocení zaměstnanců"
  5. Pracujete s nejistotou: Nedávejte jednočíselný odhad, když to nevíte přesně. Uvědomte si, že lidé jsou většinou spíše optimističtí ve svých odhadech. Zejména, pokud se to týká jejich vlastních schopností. Doporučuji Vám shlédnout behaviorální vědkyně Tali Sharot přednášku na TED  o tom, proč lidí nadhodnocují své odhady.

Co říci závěrem?

Musíte mít v organizaci vytvořeno prostředí, kdy můžete reagovat rychle na změny. Pokud se utopíte v byrokracii, která většinou slouží jenom pro vytváření alibi, zapomeňte na krásný let. 

Pokud musíte přistát na přesném místě a v přesný čas, let balónem není to pravé. Náročný projekt musí mít zajištěny podmínky (podporu managementu, zdroje, rezervy, znalý tým). 

Pokud budete věřit prvotním odhadům a postavíte na nich své závazky, budete mít potíže. 

Pokud budete vše dělat sami, jenom jako „nadšení amatéři“, možná budete muset pár let „drhnout košem o zem“, než se naučíte létat. 

Let musíte nejenom přežít, ale také si jej užít.

Užíváte si své projekty?

Autor: Josef Hajkr, SHINE Consulting s.r.o.

Citované a související  zdroje:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz