loading...

Know-How / Trápí vás množství změn? Nežijte v iluzích a vyhněte se ignoranci

Iluze a ignorance nám brání v tom, abychom měli z projektů radost. Způsobují, že jsme zavaleni „každodnem“ a jenom „hasíme požáry“. Díky naší dlouhé praxi a kontaktu s klienty jsme dokázali identifikovat 3 nejčastější iluze, kterými trpí lidé, co řídí projekty. Poradíme vám, co dělat jinak a co už rozhodně nedělat. (5 minut čtení)

 

Iluze kolem nás

Během poslední doby jsme absolvovali několik pracovních setkání k projektům, které pomáháme rozjet u našich klientů. Opět jsme museli hodně bojovat proti obvyklým iluzím a ignorancím, kterými trpí mnoho lidí.  Nyní popíšeme nejčastější 3:

První iluze: „O co jde, je přece jasné“.

Ještě nyní vidíme (a určitě v podobné situaci býváte i Vy) upřené pohledy kolegů: „Proč nás zase nutíte říct, co je cílem! To je jen slovíčkaření. Vždyť je to jasné.“ Za 15 minut se pak ukáže, že debata o řešení zabředává do detailů. Najednou je zřejmé, že vlastně není jasné, čím projekt/úkol vlastně končí. To jsou pak ty vzrušené debaty, ve kterých zaznívá: „Ale já jsem myslel, že…“ a „My jsme předpokládali, že…“

Druhá iluze:My se pak domluvíme“.

Teď to neřešme, máme přece nastaveno, kdo co dělá a komu to tedy patří. Hlavně už začněme. Jak to ale ve skutečnosti je, to se rychle projeví při přidělování odpovědností. Ukáže se, že vlastně není jasné, kdo co dělá a tudíž, kdo nese jakou odpovědnost. Rovnou se tak roztáčí další kolo přehlídky ztraceného času.

Třetí iluze: „Když se kecá, tak se nedělá“.

To je iluze netrpělivosti. Duševní práce pro řadu lidí není práce. Souvisí s předchozími dvěma iluzemi. Pohled na hodinky s pohledem: „Proboha, tolik promarněného času“. Nad plány se bavíme už skoro hodinu a nic jsme ještě neudělali. Lidé trpící touto iluzí jsou zaměření hlavně na proces. Výsledky je totiž až tak moc nezajímají. Večer se pak chlubí, kolik hodin dnes pracovali. Co ale vytvořili? Řešili hlavně průšvihy vzniklé jejich neochotou se domlouvat o věcech, které nejsou jasné. V plné míře se pak projeví první dvě iluze a výsledky se dostaví, tedy vlastně nedostaví. Právě dohoda na tom, kdo a co bude dělat a jak přesně má vypadat použitelný výsledek je zatraceně hodnotná a užitečná.

No a jak je to s ignorancemi? Je to jednoduché a zároveň asi nejtěžší se jich zbavit. Mnoho z nás prostě ignoruje předchozí iluze. Víme, že jimi trpíme, ale nás se to přece netýká, že? Změnit sám sebe je obtížné.

 

3 tipy pro úspěch vašich projektů a změn

Co už nedělat?

  • Od chvíle, kdy připustíte, že výše uvedené iluze existují, přestaňte je ignorovat.

 Co dělat nově, či lépe?

  • Používejte principy Pravidelné pozornosti a Vzájemného dialogu. O co jde? Nastavte vždy co nejpravidelnější týdenní režim pro vzájemnou komunikaci. Pokud v diářích nejste schopni upravit své priority tak, že se dokážete 1x týdně slyšet, budete mít potíže. Maily to nevyřeší.
  • Používejte princip Vědomé práce s nejistotou. O co jde? Uvědomte si, že vyřčený cíl je jenom přání. Nikdy nic nepředpokládejte. Vše si ověřte diskusí.
  • Používajte princip Zaměření na výstupy. Není vůbec podstatné, kolik času čemu kdo věnoval, ale zda-li vznikl použitelný výsledek.

„ Věříme, že projekty, změny a inovace lze dělat s radostí.  Poskytujeme jednoduchá a praktická řešení, která dávají smysl a přispívají k duševní pohodě.

Autoři článku: Michael Motal a Josef Hajkr, SHINE Consulting s.r.o.

Citované a související  zdroje:

Doporučení k dalšímu samostudiu z našeho blogu www.jaknazmenu.cz:

Nastavte férové prostředí pro projekty, změny a inovace www.motiv-ace.cz